Neran :
Ortaligi biraz toparlayalim bakalim...
Öncelikle RunUO konusundaki bilgisizlik elestirilmis gibi sanki, oysa ayni kisi Sphere konusunda bilgisiz. Ayni soruyu sorayim: "Kac tarihindesin sen?" 
Daha önce de denildigi gibi, RunUO'da olan bircok eklentiyi aktiflestirmek Sphere'de de mümkün. Haritalar icin de ayni durum söz konusu. KR destegi de... Bu nedenle Sphere'in gayet RunUOya kafa tutabilecek bir durumda oldugunu söyleyebiliriz. Neden Sphere?
- Sphere'in RunUOdan daha iyi oldugu zamanlar da vardi. Dolayisiyla eskiler Sphere ile basladi bu ise, alistiklari sekilde devam ediyorlar.
- Türkiye'de gercekten de RunUO'ya bakis iyi degil, RunUO diyerek iyi bir reklam elde edilemez. Oyuncu kitlesi büyük bir bölümü bastan soguyor.
- Daha önce de denildigi gibi RunUO yenilikci bir sunucu tabani saglamaktadir, Sphere ise eski tabani sunar ve bu eski tabani eklentileri aktiflestirerek RunUO'nun seviyesine getirmek mümkündür. Simdi daha AoS'dan ML'ye olan gecisi bu kadar gec ve isteksiz yapan Türk UO kitlesi varken, RunUO alip da bütün kodlarini modifiye etmek mi daha mantikli, Sphere alip da eski taban üzerine sunucu kurmak mi?
- Sphere Linux üzerinde de sorunsuz calismaktadir, RunUO ise Windows sunuculari sart kosmakta. Windows sunuculari, lisanslar nedeniyle daha pahalidir. Eger bir sunucu acarken tamamen yasal bir sekilde prosedüre uyuyorsaniz...
Neden RunUO?
- RunUO acik kaynak kodludur, dolayisiyla sunucunun cekirdegini (core) degistirmek mümkün. Bu da istendigi gibi modifiye edilebilecegi anlamina gelir, tamamen sifirdan bir yapay zeka yazilabilir, bütün oyun dinamikleri degistirilebilir, vs. Sahit oldugum en basarili modifikasyonlardan bir tanesi, cesitli harita editleme programlarinin RunUO ile etkilesimi sonucunda haritanin dogrudan güncellenmesi (freeze ve unfreeze'den bahsetmiyorum)
- C# süphesiz Sphere Scripting'den daha güclü bir arac. Sphere ile karsilastirildiginda, her türlü sistemi C# ile yazmak daha kolay olacaktir, ayni zamanda performans olarak sunucuya daha az yüklenecektir. Ancak güc kontrol etmek zordur, güc demek sorumluluk demek, güvenlik aciklari ve bulunmasi ve düzeltilmesi zor hatalara neden olabilecegini de göz önünde bulundurmak gerekir.
Hem Sphere, hem RunUO ile tecrübelerime dayanarak; gercekten cok büyük degisiklikler ve yepyeni zor ve karisik sistemlere sahip bir sunucu planlamiyorsaniz, RunUO'ya gerek yoktur, cünkü daha azi icin Sphere de hayli hayli yeterlidir. Eger bir önceki cümledeki gibi bir sunucu kodlayacaksaniz, C# diline cok iyi hakim olmalisiniz ki, Türkiye'de UO sektöründe böyle insanlar pek oldugunu sanmiyorum. En azindan ben daha dise dokunur ve RunUO'nun avantajlarini öne cikaran bir Türk projesi ile karsilasmadim. Bu noktada RunUO'yu gene de bu avantajlari ile savunup öne cikaran ve kendini az da olsa yücelten Türk RunUO'cularin durup bir düsünmesi gerekiyor belki de? RunUO'yu Sphere gibi kullanmak da bir marifet degil hani, Ferrari alip LPG taktirmak gibi bir durum söz konusu oluyor...
Java, C#, C++ ve Delphi gibi programlama dillerini bilerek ve uzun yillardir Ultima Online ile olan tecrübelerime dayanarak yazdim bu yaziyi, umarim dikkatlice okunmustur ve tartismanin ilerleyen asamalarinda ayni seyleri bin defa tekrarlamaya gerek duymayiz.
Neran,
ilk olarak 2009 dayım =) şu an sphere in runuo ya kafa tutması söz konusu bile olamaz, runuo kat kat üstündür.
Birçok sphereci server yok, oyniyan yok, şu yok, bu yok diyor.
UO Gamers: Hybird PreUO/RunUO kaynak kodlu serverda ortalama 1100 online olduğunu ve 3240 a kadar çıktığını biliyormuydunuz?
(sorum sana değil neran)
sadece sphere in tarihi kapandı. bunun yanında ben şunuda söylüyorum;
kirin, champ sistemi yok efendim işte özellikli itemlar yeni staticler vs. her serverda yenilikler çıkıyor. bunlar nerden alınıyor? runuodan.
Kulağınızı niye soldan gösteriyosunuz?
RunUO yu tek bir "false" değişkeniyle sphere özelliklerine taşiyabiliceğimizi kaç kişi biliyor?
bu konu bilgi vermek ve sorunları düzeltmek amaçlı açıldı, sert eleştiriler için değil.