Okumadan, bilmeden, düşünmeden fikir savunmak kolaydır. Önemli olan düşünebilmek. Burada "sigara zammı +1, heyo" diyen kişilerden kaç tanesi gazete okuyor çok merak ediyorum. Bu arada gazete okumak, ön sayfaya ve arka sayfaya ya da iddia ekine bakıp bir kenara atmak değildir. Bu da bilinmeli.

Neymiş, sigara zammı. Nedenmiş? Dumansız hava sahası. "Sözde" Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde atılması gereken bir adım. Şimdi, AB'nin yasağına bir bakalım. (Adım gibi eminim ki bir çoğunuzu bunu ilk kez burada öğreneceksiniz) AB'de de sigara yasağı vardır kapalı alanlarda. Ancak bizdeki gibi tepeden inme bir yasak değil. Kapalı alanlar iki bölmedir, sigara içilebilen ve içilemeyen olmak üzere. Dolayısıyla insanlar tütün kullanıp kullanmamaya göre ayrılmamışlardır. Kimsenin özgürlüğü kısıtlanmamıştır. Bizim durum malum; "sigara içiyorsan dışarı".

Gelelim Avrupa'da sigara fiyatlarına ve gelir meselesine. Avrupa'da ayda 800 - 1000 Euro kazananlar orta gelir sınıfı falan değil. Bilmeden yorumlamak ne kolay! Oradaki çeşitli ülkelerde Burger King, Mc Donalds'da çalışan garsonların aldığı ücret saatte 5 - 10 Euro arasında değişiyor. Bu fiyat aralığı ülkenin pahalı olup olmamasına göre belirleniyor. Yani günde 8 saat çalışan bir garson, 40 Euro gibi bir ücret alıyor. Dolayısıyla günde iki paket sigara bile içebiliyor. Bunun üzerine geliri de kalıyor. Bize bakalım. Bir öğrencinin (Ki bahsettiğim fastfood zincirlerinde gençleri çalıştırırlar. Ülke fark etmez) ayda alabildiği ücret 400 - 500 liradır. Günde 10 lira sigaraya gittiğinde ayda 300 lira eder. Şimdi, tekrar düşünelim gelir sınıfı muhabbetini.

Uzun lafın kısası, mesele hava sahası falan değil. Suya, elektriğe ve doğalgaza yapılan en yüksek zamlar son 6 yılda yapıldı. Hadi sigarayı sokuşturdunuz dumansız hava sahası meselesine. Bu üçünü ne yapacaksınız? Susuz, elektriksiz, doğalgazsız hava sahası mı? Zammı hoş görmek nasıl bir mantığın ürünüdür anlayamıyorum.

DipNot : Biraz okuyun. İyi gelir.
farkındaysanız türkiyede en önemli gelir kaynağı kdv dir bu sebeple bu fiyatların bu artışların görülmesi çok normal sabredin 3 sene sonra yeraltı kaynakları çıkarılmaya balayacaktır ozaman kdv den azda olsa kurtulursunuz
sigaram,içkim,kumarım yok sıkıntımda yok ne mutlu böyle arkadaşlara içenlere Saygım sonsuz lafımda yok söyleyebilecekde yüzüm olmaz zaten
Saygılar...
Spawnsas :
ZoxiC :
Spawnsas :
ZoxiC : Niye isyan çıksın tıpış tıpışta alıp içerler avrupanın heryerinde 10 lira en ucuz sigara. İsyanları anca sokakta dolaşıp röportaj yapan muhabirlere olur :)

avrupanın heryerinde en az 1000 $ veya € maaş alıyorlar;-)

1000 $ veya £ alanlar zaten avrupada orta seviye oluyo ve onlar içinde 10 £ veya $ küçümsenicek bi para değil

@berkancık

İyide onların Türkiyeyi bilmemeleri kendi cahilliklerini göstermezmi ?

o para onlar için su parası.ama türkiyede 200 liraya aylık çalışan ve sigara içen bir insan için baya büyük bir para ;)

Madem Evini ve Evindekilerini Düşünüyorsa o İnsan o Sigarayı Bırakır Bence .
Petrolde ötv de alkolde harçlarda olduğu gibi sömürüye devam . Durmak yok yola devam .
Kim gelrise gelsin bizim milletimiz bu kadar vurdum duymaz,hakkını aramayan bir millet olursa daha çok çekeceğiz..

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.