Silindi
inşallah olur 10 tl başka ne olsn daha
Dumansız hava sahası ile ağır darbe alan sigaracılara, asıl şoku fiyatı en az 10 liraya çekmek için hazırlık yapan maliye yaşatacak. sigara gelirinin 1 lirası sağlık bakanlığı’nın olacak

19 temmuz’dan itibaren sigara içecek alan bulmakta zorlanan tiryakiler, eylül ayından itibaren sigaraya ulaşma konusunda büyük zorluklar yaşayacak.

star gazetesi'nin haberine göre, sağlık bakanlığı ile maliye bakanlığı sigara fiyatlarının avrupa birliği’nde olduğu gibi ortalama 10 tl’ye çıkarılması için çalışma başlattı. dünya sağlık örgütü’nün de destek verdiği çalışma kapsamında her bir paketten elde edilecek gelirin 1 tl’si sağlık bakanlığı’na aktarılacak.

hükümet, sigaraya karşı başlattığı mücadeleyi, artarak devam ettirme kararı aldı. sigara karşıtlığı ile bilinen ve çevresindekilere sigarayı bırakmayı telkin eden başbakan recep tayyip erdoğan’ın onayıyla başlatılan çalışmaya göre, sigara fiyatları ikiye katlanacak. avrupa birliği ve abd’deki gibi sigara fiyatları, ortalama 10 tl düzeyine çekilecek.

şu anda piyasada fiyatı 2.5-3.5 tl arasında olan sigaralara yüzde 75’e varan oranda zam yapılacak. ayrıca her sigara paketine sağlık bakanlığı payı olarak 1 tl ek zam konulacak.

böylece en ucuz sigaraların fiyatı 7-8 tl’yi bulacak. dünya sağlık örgütü’nün tütünle mücadele türkiye sorumlusu toker ergüder, dünya sağlık örgütü olarak, bu projeyi sağlık bakanlığı’na sunduklarını açıkladı. star’a konuşan ergüder, aynı projeyi başka ülkelerde de uygulamaya koyduklarını belirterek, ‘sigaraya yapılan zamların, sigarayı bırakma kararı üzerinde önemli etkileri var. araştırmalarımıza göre sigaraya yapılan yüzde 10 oranındaki zam, yetişkin tiryakilerde yüzde 4, gençlerde ise yüzde 8’e varan oranlarda sigarayı bıraktırıyor’ diye konuştu.

En pahalı sigara avusturya’da...

Ülke fiyat (tl)
Avustralya sidney 18.35
Brezilya rio de jenario 14.40
İngiltere londra 12.25
Belçika brüksel 11.55
Kanada toronto 11.20
Fransa paris 10.50
Almanya berlin 10.50
Avusturya viyana 10.50
Danimarka kopenhag 8.71
İsviçre zürih 8.40
İsrail telaviv 7.40
Hindistan bombay 6.66
Hong Kong 5.92
İspanya madrid 5.88
Japonya tokyo 4.70
Yunanista atina 4.20
Çin pekin 2.16
Rusya moskova 1.33
Türkiye 5.50

Yılda 100 bin kişi tütünden ölüyor

toker ergüder ‘türkiye’de her yıl ortalama 430 bin kişi ölüyor. yaklaşık 100 binini sigara sebepli hastalıklara bağlı ölümler teşkil ediyor. henüz biz türkiye’de sigara kaynaklı salgın ölümleri görmedik. türkiye’de sigara salgını, yabancı sigara firmalarının türkiye’ye girmesi ile 1990’lı yıllarda başladı, sigara ile ölüm arasında 15-20 yıl var, 2015 yılından sonra türkiye’de sigara kaynaklı salgın ölümler görülecek. akciğer kanserleri daha da artacak, kalp krizleri artacak’ diye konuştu. tüm kapalı alanları kapsayacak şekilde genişleyen sigara yasağının, sigarayı bırakma konusunda önemli neticeler vereceğini söyleyen ergüder ‘yapılan en son çalışmada 2008 yılında sigarayı bırakanların oranı yüzde 7’ye çıktı. son uygulamayla birlikte türkiye’de her yıl sigara içenlerin oranında yüzde 2-3 oranında azalma bekliyoruz. türkiye’de 17 milyon kişi sigara içiyor, yüzde 7’si, yaklaşık 1 milyon kişi son bir yılda sigarayı bırakmış’ dedi.

Her sigara paketinin 1 lirası sağlık bakanlığı'na gidecek

her bir paketten elde edilecek gelirin 1 tl’si sağlık bakanlığı’na aktarılacak. böylece bakanlık, sigaraya bağlı hastalıkların tedavisi için kaynağı yine tiryakilerden temin edecek. türkiye’de yılda 5 milyar paket sigara tüketildiği dikkate alındığında devlet, sigara ile mücadelede önemli bir gelire sahip olacak. sağlık bakanlığı bütçesinin yarısına tekabül eden bu gelir, sigara tüketimini düşürme amaçlı kampanyalarda da kullanılacak.

Asıl hedef ucuz markalar

toker ergüder, sigara fiyatlarına yapılan düşük oranlı zamların, 2.5- 3 tl bandındaki çok tüketilen sigara markalarına sınırlı olarak yansıdığını belirterek ‘tiryakilerin çoğunluğu ucuz sigaraları tüketiyor. bizim hedef kitlemiz de bu ucuz sigara tüketenler. ayrıca, pahalı sigara tüketenler, gelen zamdan ekonomik olarak durumları iyi olduğu için etkilenmiyor’ dedi

kaynak:
https://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/SonDa…20oluyor&ver=15

bendeki haberin orjinalide bu.nasolsa böyle birşey olmuycak boşuna çenenizi yoruyorsunuz:)
Niye isyan çıksın tıpış tıpışta alıp içerler avrupanın heryerinde 10 lira en ucuz sigara. İsyanları anca sokakta dolaşıp röportaj yapan muhabirlere olur :)
aslında bu devlet bu %100 dumansız hava sahasını insanların sağlığını tehlikeye düşürmek için yapmadı.neden yaptı diyeceksiniz.Burası türkiye adamlar kapalı yerde sıgara içilmesi için her sıgara ruhsatı verecek istediği gibi içirecek yine zabıta gelecek ruhsatı var bişey diyemiyecek çünkü adam yılda 10-30 bin tl arası ücret verecek devlete bu ruhsat için. ee hani nerede %100 dumansız hava sahası? adamlar içiyo kapalı alanda.Bu devlet para peşinde yoksa insanının sağlığını ndn düşünsün.
Sigaranın içiminde max %2lik düşüş olur ama burda asıl düşünülen insanlara sigarayı bıraktırmak degil, her fiyatlandırmada oldugu gibi sömürüdür..
Bu benim içmemi engellemiyecek ben genede içeceğim.
bence zam olursa herkes moscovadan marlbora kolileriyle türkiyeye akın etcek :D
Ben facebookda yabancı kişileri ekledim tanışmak için(kadın) 10 kişiye türkiyeye gelecekmisin diye sordum 7si orası neresi diyip gülüyorlar biz buyuz ne ab'si biz kömürüz maşalar bizi kullanıyor..
Spawnsas :
ZoxiC : Niye isyan çıksın tıpış tıpışta alıp içerler avrupanın heryerinde 10 lira en ucuz sigara. İsyanları anca sokakta dolaşıp röportaj yapan muhabirlere olur :)

avrupanın heryerinde en az 1000 $ veya € maaş alıyorlar;-)

1000 $ veya £ alanlar zaten avrupada orta seviye oluyo ve onlar içinde 10 £ veya $ küçümsenicek bi para değil

@berkancık

İyide onların Türkiyeyi bilmemeleri kendi cahilliklerini göstermezmi ?
Eminimki bilmediklerinden değil bizlerle tas..k geçtikleri içindir.Bizim millet nasıl Kenya'dan birini görse alay eder onlarda bize yapıyorlar yani biz onların gözünde Kenyayız..
Ayrıca şunuda söylemek istiyorum dediğin gibi adamlar 10bin $-£ alıyor ona görede sigara 10 $-£ oluyor bizde 300tl maş 10 tl sigara defolsunlar..
Konu dağılıyor ama ufak bir yazı yazmak istiyorum.

@berkancık

Senin dediğine katılmıyorum. Dediğin tamamen ırkçılıktır, başka birşey de değildir. Irkçılık tüm dünyada neredeyse artık karşı çıkılmaya başlamış birşeydir. Fakat ırkçılık yapılmıyor mu? Yapılıyor. Sen kendinle dalga geçirtiyosan bu senin ayıbındır. Bizi bilmesinler istemiyoruz. Ulu Önder Atatürk dememiş mi Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur diye. Şu anda yaşadığın toprakların kendi ülkesinde olmasını isteyen onlarca belki de yüzlerce ülke vardır. Hangi ülke 4 mevsimi yaşıyormuş? yada Avrupa'yı ile Asya'yı birbirine bağlayan tek köprü onlarda varmış mı? Hiçbir ülkede Avrupa Kıtasından Asya Kıtası'na 5 dakikada geçilmez tabi Türkiye'nin İstanbul ili dışında. Yurtdışındaki insanların benim ülkemi tanıması yada tanımaması sorun değil ben ülkemi seven bir Türk'üm.

Bu arada bu o insanların cahillikleridir. Bu ülkeye ortalama 20 milyon turist geliyor ve 2010 Avrupa Başkenti Türkiye'nin illerinden İstanbul seçilmiştir. Lütfen ülkemizle ilgili yanlış düşünmeyelim.
Türk'ün Türk'den başka dostu yok dimi? bu lafada çok karşıyım çok ama çok yanlış bir laf.Ne demek bu zaten türkün türkden başka dostu yok çünkü kimse kabul etmez ;)
Ayrıca demişsin ırkçılık yapıyorsun ben ırkçı değilim sadece yaşadığım ülkenin eksikliklerini bir bir sıralıyorum.Ne demişler taşı toprağı zehir istanbul.Demişsin hangi ülke 4 mevsimi yaşıyor.Bende sana şu soruları vereyim..

1-Hangi ülke kızına tecavüüz ediyor hele ki 6 aylık
2-Hangi ülkede bu kadar kan davası gibi saçmalıklar var.
3-Hangi ülkede akşam 10'dan sonra dışarı çıkmaya korkuyorsun.
4-Hangi ülkede bizim kadar sapık var.(google'da sapıklıkda birinciyiz inkar etmeyin)
5-Hangi ülkede faturalar son gün geliyor
6-Hangi ülkede bir savaş bizde terör 35 senedir sürüyor.(dünyanın en uzun savaşı bile abd-vietnam savaşı bile 20 küsür sene sürdü) bu kadarda millet aptal yerine koymayın gündemi değiştirmek için bu işleri devam ettiriyorsunuz.
7-Hangi ülkede kendi vatandaşına 1 iken turistlere 5 katı fark koyarsın.(yinede fark koyarlar ama bukadar değil ben bizzat şahit oldum)
8-Hangi ülkede insan ve hayvanlara karşı yaklaşımları bu kadar şerefsizce olur.
9-Hangi ülkede eğitim düzeyi bukadar saçma sapan işlerle yürüyor.
10-Hangi ülkede bizim gibi başka ülkelerin maşası oluyor.(güya savaş çıksa türkiye dağıtır askeri gücü çok yüksek.Ben buna gülerim evet tabiki askeriyemiz çok güçlü fakat bu işler eskidendi şimdi oturduğun yerden tek düğmeye basarak nükleer bomba fırlatıyorsun askerlere fazla gerek yok.)
11-Hangi ülke kendi vatanını dolandırır?(vergi olayı burda da karşımızda yukarda yazım sırf bunlar değil daha niceleri)
12-Daha bize ait marka yok ya :D buna bayılıyorum işte kıçımıza giydiğimiz don bile yabancıların
13-Hangi ülke bir ülkenin namusu olan bizde telekominikasyonu giderde yabancılara satar.Bir savaş durumunda hatlar onların elinde kontroller onda.
14-Hangi ülke topraklarını satar.
15-Son olarak bize ait hiç birşey yok Amerika'nın 150 sene gerisindeyiz kanıtlanmış bir gerçek.
16-Ayrıca hangi ülke 16 tane devlet yıkmış?

Şimdi bunu siyaset olarak algılamayın çünkü öyle bir yanı yok sadece ülkemin olumsuz yönlerini söyledim.

birde demişsin bizim köprülerimiz var sana bişey söyleyeyim mi o köprülerin kontrolü bizde değil daha kendi köprümüzden asker geçiremiyoruz allah korusun bi savaş çıksa...Ayrıca Amerika'da Missisipi var Amazon var yine başka yerde ganj nehri var bunlar dünya harikası.
NOT:
Biz herşeyi gözümüzde büyütürüz o köprüler,mevsimler bize güzel dünyanın 8 harikası arasında varmıyız?

Bu konu berkancık tarafından düzenlendi(2009-08-08 02:50, 15 yıl önce)
Şunu eklememişsin ;

21 - ) Hangi ülkede kız tecavüz edilince katili babası olur ?
Ülkenizi bu kadar küçük düşürmek hoşunuza gidiyor olsa gerek. Inanın başka ülkelerdede var bunlar...
Küçük düşüren bizmiyiz yoksa sorumlular mı ? İtalyan gelin geldi bütün dünyayı dolaşıp en son durağı türkiye oldu gelir gelmez kayıp haberi verildi sonra defalarca bir kaç kişi tarafından tecavüz edilip öldrüldüğü anlaşıldı

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.