Danıştay'dan YÖK'ün katsayı kararına iptal

Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oy birliği ile durdurdu. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, karara itiraz edeceklerini söyledi.



İstanbul Barosu Başkanlığı, Yükseköğretim Genel Kurulunun (YÖK) yükseköğretime girişte katsayı puanı uygulamasının kaldırılmasına ilişkin 21 Temmuz 2009 tarihli kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı. Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Dairenin kararında, milli eğitim sisteminin yönlendirmeye ilişkin kuralları ile 2547 sayılı Yasanın 45. maddesinde yer alan kurallar yürürlükte ve uygulanıyor iken, bu kuralların uygulanmasını bertaraf edecek şekilde alınan dava konusu kararın, eğitim sisteminin örgütleniş biçimindeki bütünlüğü bozacak nitelik taşıdığı ve uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi amacının dışına çıkıldığının görüldüğü vurgulandı.

Kararda, "Bu durumda, dava konusu kararın 3, 4. ve 5. maddelerinin, dayanağı yasa hükümlerine aykırı olduğu gibi eğitim sisteminin, hukuka uygun oldukları istikrar kazanmış yargı kararları ile de ortaya konulmuş olan amaç ve ilkelerine, hukuka ve hakkaniyete uygun değildir. Dava konusu kararın uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlar oluşacağı da açıktır" denildi. Davalı YÖK'ün bu karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

Başörtüsü serbestisini de iptal etmişti
Danıştay 8. Dairesi, daha önce de Yusuf Ziya Özcan'ın YÖK Başkanlığı döneminde "başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören' genelgesi için de iptal kararı vermiş ve YÖK’ün böyle bir önerge yayınlamaya yetkisi olmadığına hükmetmişti.

Danıştay 8. Dairesi, anayasa değişikliğinin ardından üniversitelere türbanlı öğrencilerin alınmasını isteyen genelgeye ilişkin verdiği yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın yetkisini aştığını belirtmişti.

Danıştay 8. Dairesi, verdiği kararda YÖK Başkanı'nın yetki alanının sınırlarını da çizdi. YÖK Başkanı'nın kamu gücünü kullanırken ‘kamu yararı'nı gözetmesi gerektiğini vurgulayan Daire, gerekçeli kararında şöyle demişti:

"İdarelerin tesis ettikleri idari işlemlerin özünü oluşturan irade, işlemler kamu gücü kullanılarak ve kamu yararı gözetilerek tesis edilecekleri için bir takım kayıt ve şartlara bağlanmıştır. İdari işlemin unsurlarından olan yetki unsuruna ilişkin kurallar bu kayıt ve şartlar içinde yer almaktadır. Yasalarla kendilerine bırakılmış alanlarda faaliyet gösterebilecek olan idarelerin, işlem tesis ederken sahip oldukları hukuki olanak ve görev alanı 'yetki' kavramı ile ifade edilmektedir. Yetki aynı zamanda, Anayasanın ve yasaların idareye bıraktığı alanlarda tesis edilecek idari işlemlerin hangi idari makam ve organlarınca yapılabileceğini belirlemektedir.İdarelerin işlem tesis ederken uymak zorunda oldukları yetki kuralları kamu düzenindendir ve idarelerin tesis etmiş oldukları işlemler yargı önüne getirildiklerinde yetki kuralına aykırılık, yargı mercii tarafından resen gözönüne alınabilir niteliktedir."
Bu Kotu Oldu !
Bence gayet iyi neresi kötü yahu herkes hakkını alcak işte..
Master
59.2997
Herkesin hakkı derken? Düz liseler insan da, meslek lisesinde okuyanlar insan değil mi? Nasıl bir bakış açısı bu sorabilir miyim?

Esas meslek liselerinin önü açılmalı bu konuda ki diyelim bilişim bölümünde okuyan bir öğrenci ile düz liseden giden bir öğrenci arasında mühendislik bölümündeki fark çok açık şekilde mühendislik okumaya başladığında ortaya çıkıyor.Esas bilişim temelini öğrenmiş bir insan bu tarz alanlara girmeli ki başarılı olsun. Ama her şeyde olduğu gibi çarpık bir yönetim olunca maalesef bu çok zor.

Tamam düz liselere de ayrıcalık olmalı elbette, haklılar. Çünkü meslek liselerinin hiç bir yere gidemese bile elinde mesleği ile mezun oluyor. Düz lisede bu tarz bir şey yok maalesef. Ancak birkaç kişi ağladı diye, düz liseleri yüceltmek için, birkaç kişinin bir yerlerini yalamak için meslek liselerinin önünü kesmek insancıl değildir, tarafçıldır, yobazlıktır.
Gökberkcim sen lisede kendi mesleğini eline alabiliyorsun dediğin gibi mevzun olurken mesleğinle mevzun oluyorsun ancak düz liseye giden biri öss sınavını kazanıp üniversiteye gidip mevzun olmadığı sürece sadece lise mevzunu bir gençten başak birşey olamıyor ve meslek seçimleride düşüyor. O kadar aptal bir sistemde eğitim görüyoruz ki siz mesleğinizi elinize alırken biz 4 yıl lisede bir taraflarını yırtan hayatı aptalca sınava bağlı olan insanlardan başka bir halt olamıyoruz. Bugüne kadar meslek liselerine her türlü kolaylık sağlandı yatay geçiş hakkı verildi ve sınıf tekrarı kaldırıldı. Dediğin gibi ben eşit ağırlık veya sayısaldan mevzun olduğumda üniversitede mühendislik okumak istesem meslek lisesi öğrencisine göre belki başarısız olurum ama benim okuma zorunluluğum var çünkü ben mevzun olduğumda elimde bir meslek olmayacak. Sen şu anda öğrendiklerini kullanabiliyorsun okulda gördüklerin işine yarıyor ama ben mevzun olduğumda kimse bana edebiyattan tanzimat döneminin özelliklerini sormayacak veya bir cümlenin yapısını incele demiyecek. Bırakında bare düz liseye gidenlere biraz ayrıcalık tanınsın. Mal gibi okuyor gibiyiz üniversiteyi kazanamazsak bir hiçiz ama kazanırsak belki herşey olabiliriz.
Master
59.2997
Hah tam onu diyorum bende. İkinci paragrafta onu belirttim zaten. Tamam, düz liseye elbette hak sağlanmalı ek olarak. Ama niçin mesleklerin geleceği tamamen imkansızlaştırılıyor. Hele ki böyle bir ülkede yaşıyoruz, üniversite mezunu olsan dahi iş bulamadığın bir ülkede. Sırf meslek lisesi mezunu olanlar ne yapıcak? Bunu düşünen yok maalesef. İki senelik şansını da elinden alıyorsun, katsayıyı da imkansızlaştırıyorsun. Eşitleme taraftarı ben de değildim zaten hiç bir zaman. Ancak imkansızlaştırılmasın, zorlaştırılsın. Bunu savunuyorum ben.
Bak şimdi anlatmak istediğim şey şu sen şu anda gördüklerinle okul harçlığını çıkartabilirsin ancak benim şu anda gördüklerim bana katılan bilgi bir halta yaramıyor bu bir gerçek. Zamanında yatay geçiş hakkı tanındı meslek liselerine 9. sınıftayken meslek liseleri için sınıf tekrarı kaldırıldı. Ben meslek liseleri öğrencilerine karşı bir kin veya başka birşey beslemiyorum ancak şöyle birşey istiyorum meslek liselerine zorluk yapılcağına düz liseler için kolaylık olarak neler yapabiliriz? Sonuçta bu karara göre ben yine sınava bağlıyım öss'yi kazanamazsam yine babalara gelmiş olucam. Ama şu karar biraz olsun düz liseleye giden öğrencilerin içini rahatlıyor kusura bakmayında çok aptal bir durumdayız biz. Eşit ağırlık veya sayısal okuyan biri seçebileceği, kazanabileceği bölümlerde hep meslek lisesi öğrencilerine göre daha pasif kalcak ama sözel okuyan biri siyasal veya basın gibi alanlara yöneldiğinde avantajlı olcak. Demek istediğim şey şu bu sistemle bu yapıyla hiçbir zaman üniversitede köpek gibi çalışmayan bir düz lise öğrencisi mevzun olduğunda hiç bir halt olamayacak. Meslek lisesinden mevzun olan biri, hele ki bu senin gibi bilişim okuyorsa programlamanın temelini görüyorsa üniversitede hem çalışcak hem okuyacak. Sizi geleceğe hazırlıyorlarda bizi neye hazırlıyorlar bilmiyorum. Mühendislik gibi okumadan ziyade uygulamaya dayalı olan her konuda meslek liseleri öğrencileri düz lise öğrencilerine göre çok çok çok avantajlı buna bir çözüm bulunması gerek. Kusura bakma ama düz lise öğrencisi olarakta bu tarz kararlar benim gibi bir çok insanın bu konudaki moralini biraz olsun düzeltiyor.
Meslek lisesi memleket meselesi.
Master
59.2997
berkancık : Meslek lisesi memleket meselesi.

Bazı şeyler konusunda yorum yapmamak, her zaman boş insan olup, boş yorumlar yapmaktan daha iyidir. Bu felsefeyi edinmen dileği ile..
berkancık : Meslek lisesi memleket meselesi.

Konuşmak ihtiyaç olabilir ama susmak sanattır ( . )
Tymaron : Bence gayet iyi neresi kötü yahu herkes hakkını alcak işte..

Neresi iyi ben meslek lisesinde okuyorum bence benim icin kotu ..



Slothere : Herkesin hakkı derken? Düz liseler insan da, meslek lisesinde okuyanlar insan değil mi? Nasıl bir bakış açısı bu sorabilir miyim?

Esas meslek liselerinin önü açılmalı bu konuda ki diyelim bilişim bölümünde okuyan bir öğrenci ile düz liseden giden bir öğrenci arasında mühendislik bölümündeki fark çok açık şekilde mühendislik okumaya başladığında ortaya çıkıyor.Esas bilişim temelini öğrenmiş bir insan bu tarz alanlara girmeli ki başarılı olsun. Ama her şeyde olduğu gibi çarpık bir yönetim olunca maalesef bu çok zor.

Tamam düz liselere de ayrıcalık olmalı elbette, haklılar. Çünkü meslek liselerinin hiç bir yere gidemese bile elinde mesleği ile mezun oluyor. Düz lisede bu tarz bir şey yok maalesef. Ancak birkaç kişi ağladı diye, düz liseleri yüceltmek için, birkaç kişinin bir yerlerini yalamak için meslek liselerinin önünü kesmek insancıl değildir, tarafçıldır, yobazlıktır.


+111111 Sonsuza Kadar Katiliorum
Türkiye'de eğitim sistemi baştan sona kadar çarpık durumda bunu herkes biliyor ama ne yapacağını bilen yok. Yapılması gereken herşeyin en başından düzgün şekilde yapılandırılmasıdır ama bugünün iktidarı bunu yapabilecek niteliğe sahip olmadığı için genç kuşakların biraz daha sürünmesi gerekecek.

Her iktidar kendi hitap ettiği kesime göre sistem değiştirdiği için (son 60 yılın 54ünün sağ partiler tarafından yönetilmiş olması faturayı kime kesmemiz gerektiğini bize açık ve net şekilde söylüyor ya neyse..) bu çarpık yapıdan en büyük zararı öğrenci kardeşlerimiz görmektedir. Kimine göre üzücü kimine göre sevindirici bir haber. Politik yanı imam hatiplerin önünü açıp kadrolaşmanın özgürce yapılabilir olmasını mümkün kılmak olduğu için bu fırtınada bir sağa bir sola savrulan meslek liselilere üzülüyorum.
Meslek lisesinde okuyan biri okuduğu bölümle ilgili bir üniversite tercihi yaptığında ek puan alıyor diye biliyorum ben , yalnış mı biliyorum ?

Bu konu hain_kostok tarafından düzenlendi(2009-11-26 03:24, 15 yıl önce)
Meslek lisesinde örneğin Elektronik bölümü mezunu birisinin Elektronik Mühendisliğini kazanma şansı ile düz liseden mezun olan birisinin Hacettep Üniversitesinde Nükleer Enerji Mühendisliği bölümünü kazanma şansı birdir.

Ayrıca meslek lisesinde meslek öğrenilmez. (tarafımdan ve yığınla arkadaşımdan tecilli)
Niye sadece düz-meslek liseleri arasında karşılaştırma yapıyorsunuz ki ? Bu ülkede anadolu liseleri , fen liseleri de var. Buraları kazanan öğrenciler keriz mi zamanında kafasını patlatıp yüksek puanlı okullara girmiş neden o zaman çalışmayanlarla bir olsunlar ki ?



Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.