Xantier :
git ortalama bir türk sunucusuna gir rol yapmaya çalış 2 tane internet kafe abazası yaklaşıp baksana rp yapıyolar
tarzında konuşmalar falan başlıyor. hayır sanki denemediğim bir şey. denemeden atıp tutmuyorum. bu arada 2-3 kişi rol falan yapılmaz. gerçekten insan gibi kodlanmış npcler olmadığı sürece yatar yani o iş. çok büyük bi örgütlenme lazım. o yüzden rp shardları tercih ediliyor zaten. ama onun dışında oyuna yeni başlayan bir kişi tek başına bile rol yapabiliyor keşfetme hırsıyla. keşfetme/maceraperestlik/hayalgücü yatıyor işin temelinde yani. ilk ikisi bütün heyecanı verenler, 3.sünde ise artık daha fazla insana ihtiyacın var. çünkü keşfedecek bir şeyin kalmamıştır artık
Ultima (bak online demiyorum) bilgini ve yapabildiklerini gayet iyi biliyorum. Ama RP kavramını herkes gibi sen de çok fazla abartıyorsun. RP illaki süslü sözler söylemek, sürekli böyle belirli çizgide hareket edip kendini kasmak değildir. Her oyunda RP yapılabilir. Doğal davrandıktan sonra action esnasında bile RP yapılabilir. Çok büyük örgütlenme, yapay zeka veya tamamen RP üzerine oluşturulmuş sunucu veya sistemler gerekmez benim düşünceme göre. RP sunucusu ve diğer sistemler yalnızca senin daha rahat ve huzurlu davranmanı oyununu oynamanı sağlar.
Biz RP'den ve ortamlarından çok fazla şey beklediğimiz ve üstte dediğim gibi birilerini sürekli zorladığımız için ters tepiyor herşey. Bundan bir 2-3 yıl önce Fatalwar adlı bi sunucu vardı. RP sunucu değildi. Yapılan sistemlere göre yorumlarsak RP ile uzaktan yakından alakası yoktu. Ama oyuna girip bir süre geçirdiğinde o havayı hissediyorsun. Kimse kasmıyordu kendini RP yapmaya veya öyle oynamaya ama öyle bir düzen vardı ki istesen de istemesen de böyle oynuyordun. Farketmiyordun. Şimdi bu kıvamı tutturan ve tutturabilecek kimse yok. Çok fazla oynuyoruz herşeyle. Herşeyi yapabildiğimizi herkese göstermek için çok fazla kasıyoruz. Bütün mesele bu. Nebula Ocak paketi ile ufak oynamalarla neler neler yapılıyor ve yapıldı. O koskoca dediğimiz imrendiğimiz Revolution, eskilerden Fatalwar hep bu temeli kullandı üzerine ilaveler yaparak.
Kısaca herşeyi çok büyütüyoruz. Biraz sade ve doğal düşünmek, basit düşünmek lazım.