U3 platformu, aslında uzun sayılabilecek bir süreden beri istediğimiz, USB disk üzerinden program çalıştırılmasına olanak tanıyan bir teknoloji.
Yanınızda kendi bilgisayarınız olmadığında seyahate çıktığınızda halka açık güvensiz bir bilgisayarda Internet'e girdiğimizde veya USB diskimizdeki dosyalarla çalışmamız gerektiğinde bizi en çok rahatsız eden şey, arkamızda iz bırakarak bu işi yapmamız olur. Öyle bir sistem düşünün ki, USB diskinize tıpkı bilgisayara yükler gibi yazılım yüklüyorsunuz (örneğin E-posta istemcisi yüklediniz) ve bu USB diski taktığınız herhangi bilgisayarda USB disk içerisine yüklediğiniz bu yazılımı çalıştırıyorsunuz ve yaptığınız hiçbir işlemi o sisteme iz bıraktırmadan yapıyorsunuz. Bunun, hepimizin aklına geldiğini hayal ediyorum.
Bunu yapmak artık güç değil. Microsoft işletim sistemleri için tasarlanan U3 adındaki bir platform, programların ve verilen doğrudan USB disk üzerinden çalıştırılmasına izin veriyor. U3 platformunun özelliklerinden birisi de, USB disk üzerinden programlarınızı çalıştırdığınızda Windows registry'sine veya dosya sistemi kayıt yapabilir ancak diski sistemden çıkarttıktan sonra tüm bu dosyalar ve kayıtlar USB disk tarafından imha ediliyor.
U3 platform desteğini taşıyan USB disk'lere "Akıllı USB Sürücü" deniyor ve üzerinde U3 logosu bulunuyor. U3 USB disklerin geleneksel USB disklerden farklı, ufacık bir U3 işletim sistemine sahip olması ve Windows'un "Başlat" menüsünü simüle ederek program yüklemenizi ve kaldırmanızı kontrol ediyor olması.
Tabii ki burdaki esas nokta, istediğiniz her yazılımı U3 uyumlu USB disklere yükleyemiyorsunuz. Yazılımların, U3 platformu için modifiye edilmesi gerekiyor. Bunu kullanıcılar yapamıyor tabii ki; U3.com sitesinden çekeceğiniz veya satın alacağınız yazılımlarla bunu yapıyorsunuz