Türkiye’de aylık milyonlarca dolar ciroya ulaşan özellikle yurtdışı kaynaklı internet oyunlarının vergilendirilmesi konusunda yeni bir adım atıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesindeki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), binlerce üyesi bulunan online oyun sektörünün vergilendirilmesi için Maliye Bakanlığı’na başvurdu.

Online oyunlar, her ülkeden sayıları binlere ulaşan ücretli üyelerden ilgi görüyor. Türkiye’de de özellikle yurtdışı kaynaklı online oyunlar 13-20 yaşındaki gençler başta olmak üzere geniş kesimlerin ilgisini çekiyor.
Sektördeki büyüme, beraberinde vergi kayıplarını da getiriyor. Sektörde milyonlarca doların vergilendirilmeden yurtdışına çıkışından rahatsız olan TİB, online oyun sektörünün yakından izlenmesi ve vergilendirilmesi için ilk girişimini yaptı.

Aylık cirosu 1 milyon doları bulan oyun var
TİB Başkanı Fethi Şimşek, sektördeki vergi kayıplarının her geçen gün artması nedeniyle Maliye Bakanlığı’na başvurduklarını bildirdi. “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele edilmesi Hakkında Kanun”un 23 Mayıs 2007’de yürürlüğe girdiğini, bu konudaki, “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”in de 30 Kasım 2007’den itibaren uygulanmaya başlandığını anımsatan Şimşek, online oyun sektörünü yakından izlediklerini belirtti.

Sektör hızlı büyüyor
Şimşek, Türkiye’de binlerce ücretli üyesi olan K2 Network Inc. şirketine ait, “Knight Online” adlı internet oyununun, vergilendirilme olmadığı için internet kafelerde oynatılmasının TİB ve İçişleri Bakanlığı’nca yasaklandığını kaydetti.
Şimşek, şirketin, vekilleri aracılığıyla Ankara 4. İdare Mahkemesi’nde açtığı yürütmenin durdurulması işleminin reddine ilişkin mahkeme kararına itirazda bulunduğunu kaydetti. Şimşek, itiraz dilekçesinde, söz konusu şirketin, “2006 Türkiye cirosunun 3.8 milyon, 2007 cirosunun da 8.9 milyon dolara ulaştığı, 2008’de ise aylık cirosunun 1 milyon doların üzerine çıktığı” bilgisinin yer aldığını belirtti.
Milyonlarca doların, vergilendirilmeksizin yurtdışına çıktığını vurgulayan Şimşek, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan gereğinin yapılmasını istediklerini kaydetti.


:D Ne günlere kaldık yav.
Yakında tuvalete gitmek için vergi oducez :no
Bir uo bir cs var sevdiğim onları da benden alıcaklar.
şimdi ben ultima online oynuyorum diye vergimi ödücem
Sexy1 : şimdi ben ultima online oynuyorum diye vergimi ödücem

Hayır,server sahipleri vergi ödeyecek ki , masraflarım zaten çok yüksek, bunun yanında vergi ?? Türkiyeden ayrılacam , bu kadarda olmaz.Sonra niye millet Almanya,Amerika,İngiltere vs vs yabancı ülkere gidiyor diyorlar.
Bence iyi olmuş.. her önüne gelen server açıyodu , bu yolla 1 ayda açılıp kapanan serverlar gündemden kalkmış olur tebrik ediyorum..
saçmalamayın bu yasayla free serverların ne alakası var:) off bazen baya gülüyorum ya [korkmayın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı sizin sphere serverınıza göz dikmedi]

bunlar orjinal oyun alıp orjinal account açtırtıp orjinal orjinal ayda belirli para bu firmalara [misal blizzard] para gönderen [misal wow oynuyanlar] kişilerden bir miktarda devletimiz alıcak gene sux gene sux
Biraz Zor Yaparlar O Vergiyi Bence :) .
bknz :

vergiler sadece tc standartı ıcınde her uyenın kişi başına alınanan account parasinin vergiye dönüştürülmesidir


önerk wow accountu 18 YTL ise bu 18 YTL'nin %10 devlete gerisi ise kazanç sahibine

yani anlıyacağınız UO dokunulmayacak :=)
d3vrim-US : bknz :

vergiler sadece tc standartı ıcınde her uyenın kişi başına alınanan account parasinin vergiye dönüştürülmesidir


önerk wow accountu 18 YTL ise bu 18 YTL'nin %10 devlete gerisi ise kazanç sahibine

yani anlıyacağınız UO dokunulmayacak :=)


Free2Play Oynamak Ne Güzel :asik2
aslında bilinçli bir adım çünkü yabancı oyun şirketleri son 1-2 yıldır inanılmaz para kazanmakta türkiyeden.
Lucretius : aslında bilinçli bir adım çünkü yabancı oyun şirketleri son 1-2 yıldır inanılmaz para kazanmakta türkiyeden.

Gayet doğru söylemişsin. Birazda devlet kazansın oradan :)
Gelir elde eden ve kanunu delmek için bağış yöntemini kullanmak isteyen oyunlar için gerekli olursa bu vergilendirme yerinde bir uygulama olur ve desteklerim. Ancak E-Sports oyunlarını etkilerse yani biz açtığımız bir public sunucu için vergi vermek zorunda bırakılırsak daha Türkiye E-Sportsta bir yere gelemez. Çünkü ülkemizdeki bütün E-Sports oyuncuları bireysel yada takım çalışması yapıyor hiç bir devlet yardımı yok. (Hiç bir kaynak desteği olmadığı gibi Wcg'den banlanmış bir ülkeyiz bu konuda) Ne varsa kendi imkanlarımız ile, bu da vergilendirilirse 200 ytl + vergi büyük bi problem doğurur.
Zaten paralı online oyunları etkiler. Ayrıca Ultima Online'da yada herhangi bir ücretsiz sunucuların sahibi vergisini makina kiraladığında aylık ödüyor fakat faturasını almıyor.

TİB'in fikri bence çok mantıklı.
çok iyi olur.



Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.