Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin, NATO gemilerinin Gürcistan'a sadece insani yardım yaptığı konusunda kuşkularının

olduğunu ve Karadeniz'deki NATO savaş gemilerinin kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

Nogovitsin, düzenlediği günlük bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada, ''NATO donanmalarının olağanüstü faaliyet seviyesi bizi hayrete

düşürmekte. Karadeniz'de NATO güçlerindeki artış bizi endişelendiriyor'' dedi.

NATO'ya ait 10 geminin Karadeniz'de olduğunu ve yakın bir zamanda 8 geminin daha geleceğini ifade eden Nogovitsin, ''Bunlar insani yardım değil

başka amaçlarla geliyor. Önceki tüm bu seyahatlerin insani yardım için yapıldığına inanmak çok zor'' diye konuştu.

Nogovitsin, Rus askerlerinin, Gürcü birliklerinden çok sayıda ileri istihbarat teknolojileriyle donatılan askeri ''Hummer'' marka araçlar ele

geçirdiğini belirterek, ''Bu Hummer'ların akıbetinin Pentagon'u endişelendirmesinin boşuna olmadığını ortaya çıkardık. Bu Hummer'larda çok

sayıda ilginç şeyler bulduk. Bu araçlar Rus uzmanlar tarafından şu anda inceleniyor ve bunu ABD'ye iade etmeyeceğiz'' dedi.

Rus askeri istihbaratından adı açıklanmayan bir yetkili Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, Karadeniz'deki NATO gemilerinde

100'den fazla Tomahawk füzeleri ve Harpoon anti-gemi füzelerinin bulunduğunu söyledi.

Rus haber ajansları, Karadeniz'deki gemilerin Türkiye, ABD, İspanya, Almanya ve Polonya'ya ait olduğunu kaydettiler.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rusya soğuk savaşı ticarette başlattı
Türk ürünlerinin girişi zorlaştı, TIR'lar sınır kapısına yığıldı. Hükümet harekete geçti. Yeni kriz kapıda

27.08.2008 09:11

Gürcistan misillemesi yapan ve yeni bir soğuk savaşın işareteni veren Rusya, Türk ürünlerininin ülkeye girişini zorlaştırdı. TIR'lar sınır kapasına yığıldı. Geçmişte yaşanan krizlerden daha derin bir krizden korkuluyor. Bu yüzden hükümet harekete geçti. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yıl 38 milyar dolara ulaşacak hacimle Türkiye'nin birinci sıradaki ticaret ortağı Rusya'nın gizli bir genelge ile Türk ürünlerinin ülkeye girişine kısıtlama getirmesinin çok rahatsız edici olduğunu belirterek, "Rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi uygun bir dille anlatmaya çalıştık" dedi. Sadece Türkiye'ye uygulanan bir sınırlamanın olmasının son derece rahatsız edici olduğunu vurgulayan Tüzmen, "Bir iç genelge yayımlandı, bu gizli bir genelge idi. Sadece Türk ürünlerine bir kısıtlama getirilmesiyle ilgiliydi. Bunları da kendilerine belirttik. Kısıtlama son derece rahatsız edici" dedi.

KİM KAYBEDER?

Habertürk Ekonomi Koordinatörü Güntay Şimşek de köşe yazısında krize dikkat çekerek, "Gösterdiği bahane her ne olursa olsun, bilmemiz gereken konu, bu sıkıntının altında bölgesel gelişmeler ve enerji politikalarının yatmasıdır. Son olarak Rusya, Türkiye&񗝉yi gümrük kriziyle köşeye sıkıştırıyor. Dolayısıyla biz Kafkasya Paktı gibi bir açılımla meşgulken, Rusya Türkiye ile olana ticari ilişkileri zedeleyerek, &񗝈Bırakın Kafkasya Paktını&񗝉 demeye getiriyor" dedi. Konuyu dün HABERTURK.COM aracılığıyla Türkiye gündemine taşıyan Şimşek'in köşe yazısı şöyle devam ediyor: "Rus gümrükleri iki haftadan bu yana Türk mallarını taşıyan TIR&񗝉ları daha önce yapmadığı bir uygulamayla ama kanuni hakkı olan kontrollerle bekletiyor. Türk TIR&񗝉larının Moskova gümrüğünden çıkış yapması yaklaşık 11-12 gün sürüyor. Sebebini ise bilen yok. Mallarını zamanında Rusya&񗝉ya ulaştıramayan Türk şirketlerini yerini rakip alternatif ülkeler alacak gibi görünüyor. Türkiye doğal gazın yüzde 65&񗝉ini petrolün yaklaşık yüzde 40&񗝉ını Rusya&񗝉dan alırken, en büyük turist gurubu Rusya&񗝉dan Türkiye&񗝉ye geliyor. Son yıllardaki dış ticaretimizde de Rusya birinci sırada. Dış ticarette ve gönderdiği turist sayısında Rusya, Almanya&񗝉nın önüne geçmiş durumda. Özetle Türkiye Rusya ile yaptığı ticaret ve işbirliğinde her pozisyonda köşeye sıkışan durumda."

NE ZAMAN ÇÖZÜLÜR?

İhracatçılar mağdur olurken, sorunun çözümüne ilişkin sevindirici açıklama Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı'ndan geldi. Sorunu Başbakan Tayyip Erdoğan'a aktardığını söyleyen Başkan Oğuz Satıcı, bir hafta -10 güne kadar çözüm sağlanacağını ifade etti. Rusya sınır kapılarında 10 binden fazla TIR'ın beklediğini dile getiren Satıcı, "Rusya ile yaşanan sıkıntı, bu ülkedeki zincir mağazalara da yansıdı. Başbakan, Sayın Ali Babacan'ı görevlendirdi." dedi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de Rusya'nın Türk ürünlerine getirdiği kısıtlamanın son derece rahatsız edici olduğunu belirterek, "Rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi uygun bir dille anlatmaya çalıştık." ifadesini kullandı.

Benim düşüncem Rusya ile ters düşmemeliyiz.Sonuçta yanıbışamızda duruyor.İyi hamleler yapılmalı.

Bu konu Nexima tarafından düzenlendi(2008-08-27 11:32, 16 yıl önce)
Rusların , ABD ye kafa tutabilmesini gerçekten çok seviyorum. Zaten sevmemin bir sebebi de odur.
Güncelledim.
Bilmediğiniz çok şey var..
Puq : Bilmediğiniz çok şey var..
katılıyorum...
neymiş onlar lafta kalmasın? açıklayın çok biliyorsanız.
zaten bilmediğimiz sey dıyor
Bilmediğiniz diyor
prdn hızla okumusum bilmediğimiz demekki onun bildiği :D
16 yaşında adamsın ben sana neyi söyleyeyim?
Xantier : Rusların , ABD ye kafa tutabilmesini gerçekten çok seviyorum. Zaten sevmemin bir sebebi de odur.

:) Aynen.
@Puq

Senin yaşın belli oluyor,lütfen bilmediğin birşey hakkında salakça yorum yapma.Yapmak istiyorsan diğer platformlara git.Tartışma yaratma.
insanları yaşına göre sınıflandırmayın Boşuna
akıl yaşta değil başta dır demiyoalr ;)
NATO'nun Gürcistan'a insani yardım için Karadeniz'den gönderdiği gemiler tedirginlik yaratıyor. Rusya konu hakkında: "NATO'nun gemilerini dikkatle izliyoruz" dedi.

Brüksel'de diplomatik kaynaklar, AB ve NATO'nun "Rusya'ya vazgeçilmez şekilde ihtiyacı olduğu" görüşünden hareketle Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in "yeni bir soğuk savaştan korkmadıklarını" söylemesinin şaşırtıcı olmadığını belirtiyorlar.

"Rusya'nın gerçek bir strateji değişikliği sergilediğini", Moskova'nın "süper güç" diplomasisine döndüğünü söyleyen diplomatlar, bu tavırdan kaynaklanan "yeni, olumsuz ve endişe verici gelişmelere" dikkati çekiyorlar.

Afganistan'a asker, teçhizat ve gıda aktarımında kullanılan uçakların transit geçişine hava sahasını açık tutan Rusya, "Taliban ortak sorunumuzdur" diyerek bu konuda NATO ile yaptığı anlaşmayı sürdüreceği mesajını verirken kitle imha silahlarının yayılmasını önleme çabalarına katkılarını da sürdürüyor.

MEDVEDEV'DEN TEHDİT

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ABD'nin doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi düşündüğü füze savunma sistemlerine askeri olarak karşılık verecekleri tehdidinde bulundu.

Medvedev, "Bu füzeler sınırlarımıza çok yakın ve bize tehdit oluşturuyor. Bu tansiyonun artmasına neden oluyor. Bunu bir şekilde karşılıksız bırakmayacağız. Elbette bu askeri araçları kullanarak olacak." dedi. Eski iki Sovyet ülkesi Gürcistan ve Ukrayna'ya NATO üyeliğinin teklif edilmesinin durumu kötüye götürmekten başka bir işe yaramayacağına dikkat çeken Rusya lideri, "Ukrayna halkı kendi düşüncelerini bir referandumla ortaya koymalı. Referandum sonuçlarının halkın büyük çoğunluğunun NATO üyeliğini istemediği şeklinde çıkacağından eminim." öngörüsünde bulundu.
Xantier : Rusların , ABD ye kafa tutabilmesini gerçekten çok seviyorum. Zaten sevmemin bir sebebi de odur.

Ama bu iki tarafında haklı olduğunu göstermiyor,
Sadece birbirlerini yiyerek bizi daha güçlü kıldırıyor,
Ki bizim için iyi bir fırsat,
Kötü çünkü düşmanlarımız için de büyük bir fırsat...
Çünkü bu sefer Amerika ve Rusya güçsüzleşince silah satmak için ik ülke arasında savaş çıkarabilir ve hedefe genelde orta doğu ve dolayısıyla bizim ekonomimiz oluyor...

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.