selam

yaklaşık 2 gun once eski bilgisayarıma kavustum monıtoru arzılanmıstı bu sırada ıse yenı bır bılgısayar aldık eve dogal olarak donanımda vs idi baktım falan orada 4 çekirdekli işlemcinin cpu sıcaklıgı neredeyse 20 - 30 gıbı bısıydı yanlıs hatırlamıyorsam sonra eskı bılgımde bugun baktım 60 derece hatta cpu yu %100 kullandırttım 79 a gelınce tırstım durdum 64 e ındı bu normalmıdır pentium 4 3.1 ghz tek çekirdek işlemci kullanıyorum ayrıca bılgısayarın kasası acık fanını engelleyecek vs. yok korktugum sey yanması aslında yuksek sıcaklık olunca kendını kapatıyorlar demıslerdı ( dogru neden dıye sorarsanız cpu yu bırgun uzerındekı fansız calısıtırın ne halt oluo gorun ) termal macun yapıcam en kısa surede ama etse etse 5 derece anca eder oda bence baska onerecegını bısı varmıdır yoksa bu normal bir sıcaklıkmıdır ayrıca sızın bilg cpu sıcaklıgı nedir ?

ek : ayrıca soran olursa dıe anakart sıcaklıgını yazam : 30-31 arasında en cok 35 derece

diğer değerler :

cpu voltajı 1.4

cpu fogucutu fanlar 2.8

harddisk ısısı 36 derecedir
cpu sıcaklığı çok yüksek heleki kış mevsimindeyiz.. normal sıcaklık 35-60 arasıdır oda fazla, fanlarında sorun vardır büyük bir ihtimalle tozlanma olasılığıda var tabikide donanımsal birşey sanırım, cpu blok bakır tam oturmamış olabilir.. bunun için iyi bir ısı alışverişi olmayabilir, fan devirinde dönmeyebilir, hava sirkülasyonu iyi değildir.. yazılımsal olarak artalanda çalışan programlara bak bakalım en yükseklere?

masrafdan kaçma iyi bir kasa ve cpu fanları al.. cpu fanları yüksek devirli geniş bakırlı bir şey al.. tercihen markalar zalman ve termaltake dir.. kasa fanları takarken aerodinamik kurallarını unutma.. fanın biri içeri hava alıyorsa öbürü dışarı atsın..
program olarak çalışan yok fazla CPU Usage : 0% olarak gozukuyor normalde. toz olarak sanmıyorun gorunuste fazla toz yok ama dedıgın dogru olabılır nede olsa kasa açık yanları.
Cpu fanını sogutucuyu sok sogutucuyu iyicene temizle tozları felan fanıda temizle sonra islemcinin ustune kagıt inceliginde termal macundan sur fazla surme bunları yaptıktan sonra tekrar kontrol et eger gene aynıysa fan ını deiştir
Zaten bir işlemci ile soğutucusu arasında termal fan olur.Olmazsa şu anda elinizde erimiş çikolata gibi bir Pentium 4 tutuyor olmanızgerekirdi.Ayrıca sıcaklık değerleri aşırı sıcak değil, benim işlemcim şu anda 70-80 arasında çalışıyor (Pentium 4).Fakat rahatsız olduysanız (bu sıcaklık değerinden) "Cpu Cooler" (İşlemci soğutucusu)'ı değiştirerek daha serin skolarlar elde edebilirsiniz.

Bir devrenin aşırı derecede hasar görmesi 90 derece ve üstünden başlar.Bunun dışındaki 80 gibi değerler sadece ömründen kısaltır (az bir değer olarak).Yani çok büyük bir sorun değil.Fakat dediğim gibi Zalman,Thermaltake gibi markaların mevcut soğutucularından yararlanarak sıcaklık değerini düşürebilirsiniz.

Diğer bütün ısı değerleri normal değerin altında diyebiliriz.Ortalama çalışma sıcaklığı (özellikle yeni bilgisayarlarda) 40-60 arasındadır.Mesela Ati'nin HD 4850 - 4870 kartları (Radeon) 81 derece masaüstünde, 85 derece grafiğe yüklenen uygulamalarda gibi sonuçlar vermektedir.Ayrıca Pentium serisi eski bir mimaridir.Elektrik tüketimi ve ısı değeri yüksektir.
biraz araştırma yapınca benım ıslemcı modellerı cok ısınan turdenmıs bırcok kısı normal ısı dıyor ben bı ara termal macun yapacam.
saçmalama termal macun en iyi yöntem.ilk başta fanını temizle sonra işlemciye termal macunu sür.ama belki senin macun dandıktir ben 30 liraya 1 ten aldım çok işime yarıyor.

Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.