bitiremez arkadaşlar bitiremez o kadar kolay değil siz terörle mücadeleyi nasıl kurtuluş savaşı ile bir tutarsınız düzenli ordu ile savaşla gerilla tarzı savaş çok farklıdır a.b.d ile belki mücadele edersin ama 500 kişilik gerilla bi örgütle zor yoksa 500 bin asker gider çöker bombalar olayı değil : ) dünya küreselleşiyor toprak bütünlükleri zor eskisi gibi bi ülkeye hurra yapmak " bazı ülkeler istisna " zor ama türkiyede çoktan birşeyler yapmış olması lazım resmen ezik, pasif , kişiliksiz bir duruş sergiliyor bu tarz olaylarda
Gerilla savaşını ordu 1990'da yeterince öğrenmiştir.

Ancak siyasi idare olmadan ordu tek başına bir şey yapamaz.


Ayrıca, Kurtuluş Savaşı tarihini daha iyi okumanızı öneririm.


Hûlasa Kurtuluş Savaşı'ndan önce, 1. Dünya Savaşı'nda Trablusgarb Cephesinde bildiğiniz gibi Osmanlı Devleti'nin oraya asker gönderecek kadar yeterli kapasitesi yoktu. Bu yüzden bir kaç gönüllü subay gönderildi oraya, oradakilerden biri de Mustafa Kemal'di.

M. Kemal yıllardır gerilla savaşı taktikleri okuyor, kafasında yorumluyordu ve Trablusgarb'da bunları uyguladı, tam zafer elde ediliyordu ki gerisini biliyorsunuzdur sanıyorum.

Buna paralel olarak, M.Kemal Trablusgarb'da uyguladığı gerilla taktiklerini Kurtuluş Savaşı'nda, gerek Kuvay-i Milliye birliklerinde gerekse düzenli orduda kullanmıştır.


Bunun en güzel örneği, " Hattı müdafa yoktur, sathı müdafa vardır, bu satıh bütün vatandır "

Yani, yerini kaybeden birlikler, geriye çekilecek, tekrar karşı koyabilecek bir noktaya ulaştığında geri dönüp savaşmaya devam edecekti.

Bu örnekler çoğaltılabilir.
gerilla savaşımı mustafa kemal ve diğer kumandanlar oraya sivil kimliklerle gidip kurdukları düzenli ordu ile savaşa girdiler :) gerilla savaşı söz konusu bile olamaz çünki italyanlar "ismini hatırlayamıyorum" trablusgarpa ordunun geçişine izin vermiyorlardı bu yüzdende oraya sivil girip 0'dan bir oluşum kurdular :)
Yanlış biliyorsunuz.


Ordu bir çok cephede savaştığı için, Osmanlı Ordusunun oraya asker gönderecek gücü yoktu. Sivller ile gerilla birlikleri kuruldu ve gerilla savaşı verildi. Orada kesinlikle düzenli bir ordu yoktu.

Dip Not = Tabi ki orada askerler de vardı, sonraları Enver Paşa'nın bir sözü şöyle;

" Oraya gittiğimde, 900 çöl savaşçısı buldum, daha sonraları toplamda 16.000 askerimiz olmuştu. "

Kaynak = Şevket Süreyya Aydemir, TEK ADAM Serisi.
= Metin Aydoğan Ülkeye Adanmış Bir Yaşam Serisi, 1. Cilt, Kurtuluş Savaşı ve Mustafa Kemal.

Ayrıca kendinizle çelişiyorsunuz , şimdi bakıyorumda, ordunun girmesine İtalya'nlar izin vermiyorsa, orada nasıl bir düzenli ordu savaşı verilebileceğini söyleyebiliriz ki, sivil halktan kurulmuş bir ordu ile ? Kaldı ki 1000 kişi ile, koca İtalyan ordusuna, normal savaş taktikleriyle bir şeyler yapmak oldukça güç.

Örnekler çoğaltılabilir. Söylediklerinizde direteceğinize, biraz açıp okuyunuz.

Dip Not = Ayrıca, bir söylediğime takılmışsınız. Diğerlerine de bir yorum getirecek misiniz yoksa demogoji yaptığınız hissine kapılacağım.

Bu konu Xlore tarafından düzenlendi(2008-10-04 19:42, 16 yıl önce)
ya gerilla savaşı anlayışımız farklı yada düzenli ordu orada gerilla savaşı verilmiş olması imkansız çünki komutası ve çarıpma alanı belli olan bir yer mekan zaman kişiler vs.. gerilla savaşı neresi bunun :)) çöl savaşçısı benzetmesine bakma sen sadece çoğrafi koşullar, sivil kıyafetlerle alakalı bu benzetme yapılmıştır


ayrıca bilgilerini değerlendirmek için yazmıyorum bunları neyse konu şuan başımıza gelen aşşağılık pkk saldırıları tekrardan lanet okuyarak o şerefsizlere kurtuluş savaşı ve türevleri konusunu şimdilik erteliyorum : )



PKK SENİN A.A.S...
Anlayışımız farklı değil, ancak düzenli ordu konusunda hem fikir değiliz.

Bakın şurada karıştırıyor olabilirsiniz. Öncelikli olarak Osmanlı Ordusu evet düzenli orduyla savaş verdi, İtalyanları bozguna uğrattı ancak yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı ( O sırada Çanakkale Savaşı başlıyordu ) geri çekilmek durumunda kalınıldı ve oraya gönüllü subaylar gönderildi. 900 çöl savaşçısı değimi evet, giysilerinden, yorgunluklarından dolayı bu isim verilmiştir. Dediğim gibi 900 kişi ile hatta 10 000 kişi ile İtalyan ordusuna karşı gelemezsiniz normal şartlarda, gerilla taktikleri kullanılmıştır.


Ayrıca, " Hattı müdafa yoktur, sathı müdafa vardır, bu satıh bütün vatandır " bu terim daha önceleri hiç bir savaşta kullanılmamıştır. Bu yüzden bu kadar önemlidir. Bu söz, Atatürk'ün Trablusgarp tecrübesinin bir sonucudur.
tamam konuyla alakalı bir başlık açarız orda paylaşırız esas olana dönersek a.a.s. pkk diyorum tekrar ben :) açılımı illa ki tahmin ediyorsunuzdur

ve tekrardan hepimizin başı sağ olsun hakkatten ailemden birini kaybetmiş kadar etkilendim içtenlikle söylüyorum bunu.
ARKADAŞLAR >>> https://www.sehitlerolmezvatanbolunmez.org <<< DESTEK ÇIKARSANIZ SEVİNİRİM. MADEM ÖYLE BİZDE BÖYLE YAPARIZ :)



Üye Ol veya Giriş Yap

Bu forum başlığına mesaj atmak istiyorsanız hemen üye olun veya giriş yapın.