31
İstanbul Ümraniye
, Türkiye
164.70
1484
0
Ankara'da bebek ölümleri: Hastanenin açıklaması
Hastanede son 15-20 gün içerisinde 20 civarında bebeğin hayatını yitirdiği belirtilerek bunların belli oranda enfeksiyondan kaynaklı ölümler olduğunu, bu bebeklerin tamamının enfeksiyon nedeniyle ölmüş olmadığını söylediler
Son bir haftada 27 bebeğin öldüğü iddia edilen Ankara'daki hastanenin yetkilileri açıklama yaptı.
Sağlık Emekçileri Sendikası'nın (SES) ''Son bir haftada hastanede enfeksiyon nedeniyle 27 bebeğin hayatını kaybettiğine yönelik'' iddiaları üzerine açıklama yapan Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Leyla Dr. Mollamahmutoğlu, hastanede son 15-20 gün içerisinde 20 civarında bebeğin hayatını yitirdiğini belirterek, bunların belli oranda enfeksiyondan kaynaklı ölümler olduğunu, bu bebeklerin tamamının enfeksiyon nedeniyle ölmüş olmadığını söyledi.
Genellikle prematüre bebeklerde görülen ölümlerde birinci etkenin enfeksiyon olduğunu vurgulayan Mollamahmutoğlu, bunun dışında kalpte anomali, bağırsakta delinme ve solunum problemleri gibi çeşitli sorunların da ölüme neden olabildiğini dile getirdi.
Operatör Dr. Leyla Mollamahmutoğlu, ''Normal doğan bir bebekte enfeksiyon oranı düşükken, prematüre bebekte enfeksiyonla doğma, enfeksiyon bulaşma riski daha da artar" şeklinde konuştu.
Dr. Mollamahmutoğlu, hastanelerinde doğum yapılan salonunun yaklaşık 3 aydır tadilatta olduğunu, doğumların bir başka serviste yapıldığını belirterek, tadilatın herhangi bir hastane enfeksiyonu nedeniyle değil, daha iyi hizmet verilebilmesi için yapıldığını kaydetti.
Yeni doğan kliniğinde de bazı yerlerde revizyon yapıldığını belirten Mollamahmutoğlu, ''Biz 85 yaşında bir hastaneyiz. Bu nedenle de hiçbir zaman ne boyacı çıkar hastanemizden ne de tadilatımız biter. Sürekli bir yerleri yeniliyoruz ve genişletmek için ilaveler yapıyoruz. Biz zaten Sağlık Müdürlüğüne tadilatımız olacağını ve bu nedenle de doğumların başka hastanelere yönlendirilmesini istiyoruz. Bakanlık da zaten bu konuda destek veriyor. Çünkü yer sıkışıklığımız var. Şu anda 38 haftanın üstündeki doğumlar yaptırılıyor. Bizim, hasta kabul etmemek gibi bir durumumuz yok. Sadece prematüre doğumların, şu problemimizi çözene kadar 1 hafta 10 gün kadar başka merkezlerde yaptırılmasından yanayız. Bu da daha iyi bir hizmet verebilmek amaçlıdır'' dedi.
Bir ayda çeşitli nedenlerden 42 bebek ölmüş
Zekai Tahir Burak Doğum Hastanesi YeniDoğan Ünitesi Klinik Şefi Prof. Dr. Uğur Dilmen Temmuz ayında hasteneye 504 bebeğin kabul edildiğini bunlardan 42'sinin çeşitli sağlık sorunları nedeniyle öldüğünü söyledi.
Dilmen hastanede düzenlediği basın toplantısında bebek ölüm olaylarına açıklık getirdi. Hastanenin Türkiye'nin en büyük ve en oçk hasta kabul eden doğum hastanelerinden biri olduğunu belirten Dilmen, "Temmuz ayında 504 bebek servise kabul edildi. Bebeklerden 42'si çeşitli sağlık sorunları sebebiyle hayatını kaybetti. Son bir hafta içerisinde yaşamını kaybeden bebek sayısı 27'dir. Hastanede kesinlike enfeksiyon söz konusu değildir. Ölen bebekler ve yaptığımız çalışmalarda hastane enfeksiyonu tespit edilmemiştir. Hastanemizin hasta potansiyeli dikkata alındığında ve servei kabuly edilen bebeklerin birçoğunun bin gramın altında pramatüre olduğu düşünülerse anormal bir durum söz konusu değlidir" dedi. Zekai Tahir Burak Hastanesi Başhekimi Leyla Mollamahmutoğlu ise, hastanenin Türkiye'nin doğum hastanelerinden biri olduğunu hatırlatarak, yüksek riskli gebelik vakalarında da yaşanan artışın ölüm oranlarını artırdığını vurguladı.
Anne adayları kapıdan döndü
Başkentin en çok doğum yapılan hastanelerinden biri olan Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde son 15 günde çeşitli sebeplerden dolayı yaklaşık 20 bebeğin ölüm haberinin ardından anne adayları, hastane kapısından geri döndü.
Doğumlarına sayılı günler kalan anne adayları, "Bu ölümleri duyduktan sonra burada nasıl doğum yapabiliriz" dedi.
Üçüncü bebeğine hamile olan bir anne adayı ise, "İki bebeğimi bu hastanede dünyaya getirdim. Burada hastalara da çok iyi bakılıyor. Nasıl böyle birşey yaşandı inanamıyorum. Ben de bunu sizlerden duydum. Bu ölümler eğer gerçekse ben de çocuğumu bu hastane dünyaya getirmek istemem" diye konuştu.
KONUYLA İLGİLİ BİR ÖNCEKİ HABERİMİZ ŞÖYLEYDİ
Ankara&񗝉daki Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi&񗝉nin doğumevindeki 27 bebeğin hastane enfeksiyonu nedeniyle öldüğü iddia edildi
Ankara&񗝉da 80 yıldır hizmet veren Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi&񗝉nin doğumevinde 31 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında 27 bebeğin öldüğü belirtildi.
KESK&񗝉e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Bedriye Yorgun, bebeklerin üç günde öldüğünü, hastane enfeksiyonu riskinin olabileceğini iddia etti. Başhekim Operatör Dr. Leyla Mollamahmutoğlu ise 27 bebeğin son iki haftada hayatını kaybettiğini kaydederek, ölümlerin bebeklerin prematüre olmasından kaynaklandığını söyledi.
Hastanenin doğumevinde yaşanan bebek ölümleri, hastane yetkililerinin yalanlamalarına rağmen hastane enfeksiyonu şüphesini gündeme getirdi.
İki hafta değil üç gün
Hastane yetkililerinin son iki haftada 27 bebeğin hayatını kaybettiğini açıklamasına karşın, Milliyet&񗝉e konuşan SES Başkanı Yorgun ölümlerin 31 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında meydana geldiğini, son bir ayda ise 42 bebeğin yaşamını yitirdiğini belirtti.
Hastanedeki teknik yetersizlikler nedeniyle bir kuvöze iki-üç bebeğin konulduğunu söyleyen Yorgun, tadilat yüzünden taşınan doğumhanenin ise her türlü enfeksiyona açık olduğunu savundu. Yorgun, fiziksel koşulları nedeniyle ameliyathane dahil tüm servislerde hastane enfeksiyonunun yayılmış olabileceğini ileri sürdü.
Belge imzalatılıyor
Hastanede önlem almak yerine, hasta sahiplerine koşulları kendi rızaları ile kabul ettiklerine dair bir belge imzalatıldığını kaydeden Yorgun, bu durumun hekimlik anlayışına uymadığını ifade etti.
Başhekim Mollamahmutoğlu ve Yenidoğan Ünitesi Klinik Şefi Prof. Dr. Uğur Dilmen&񗝉in 27 bebeğin ölümüne ilişkin sonuçlarda hastane enfeksiyonuna rastlanmadığını açıklamasına karşın, ölümleri düşündürücü bulan Yorgun, Sağlık Bakanlığı&񗝉nın bir heyet görevlendirmesini talep etti.
&񗝈Enfeksiyon yok&񗝉
İddialarla ilgili basın toplantısı düzenleyen Mollamahmutoğlu, prematüre 27 bebeğin yaşamını yitirdiğini ve bunların hiçbirinin hastane enfeksiyonundan kaynaklanmadığını bildirdi. Mollamahmutoğlu, hastanenin hiçbir bölümünde hastane enfeksiyonunun söz konusu olmadığını savundu. Dilmen de bebeklerden alınan kültür örneklerinin sonuçlarının, söz konusu ölümlere hastane enfeksiyonunun etken olmadığını gösterdiğini söyledi.
Ölümlerde hastanenin hiçbir ihmalinin bulunmadığını savunan Dilmen, tüm birimlerde her türlü tedbirin alındığını ve sağlık çalışanlarının titizlikle görev yaptıklarını kaydetti.
Son bir ay içinde servise kabul edilen 504 bebekten 42&񗝉sinin öldüğünü doğrulayan Dilmen, ölen bebeklerin dosyalarının kaçırıldığı iddialarını ise yalanladı.
Ölenlerin 16&񗝉sı prematüre
Dilmen, son bir ay içinde hastanede yaşamını yitiren bebeklerin ölüm nedenlerini şöyle sıraladı:
&񗝌16&񗝉sı prematüre, çoğul gebelik, tüp bebek yöntemi ile dünyaya gelen, 8&񗝉i geç yeni doğan sepsisi, 6&񗝉sı nekrotizon entrekolit, 5&񗝉i erken neonatal sepsis, 4&񗝉ü doğumsal sakatlık, 3&񗝉ü doğumsal kalp, 2&񗝉si purmonal hipertansiyon, 2&񗝉si doğum sırasında oksijen yetmezliği ve biri de diyafromal fıtık nedeniyle hayatlarını kaybetmişlerdir.&񗝍
Aile: Yetkililer &񗝈enfeksiyon şüphesi var&񗝉 dedi
Hüseyin ve Döndü Boyraz çiftinin 6 Temmuz&񗝉da prematüre dünyaya gelen bebekleri, doğumevinde hayatını kaybeden 27 bebekten biri. Aile, ünite doktorlarının kendilerine &񗝌Bebeğiniz iyiye gidiyor, ama enfeksiyondan şüpheleniyoruz&񗝍 dediğini iddia etti.
Çankaya&񗝉da oturan Hüseyin ve Döndü Boyraz çiftinin ikinci bebekleri, Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi&񗝉nde 1 kilo 50 gram olarak dünyaya geldi. Hemen yoğun bakıma alınan bebeğin ağırlığı 950 grama kadar düştü. Ağabey Özmen Boyraz (20), anne ve babasının kardeşine &񗝌yaşama direndiği&񗝍 için Diren Deniz ismini vermeye hazırlandığını söyledi. Kardeşinin ölümünü 1 Ağustos&񗝉ta nüfus cüzdanı için nüfus müdürlüğüne giderken öğrendiğini belirten Özmen Boyraz, doktorların babası Hüseyin Boyraz&񗝉a iki gün önce &񗝌Bebeğiniz iyiye gidiyor, ama enfeksiyondan şüpheleniyoruz&񗝍 dediklerini aktardı.
Kuvözde iki bebek vardı
Kaybettiği kardeşinin, diğer pek çok bebek gibi kuvözünü bir başka bebekle paylaştığını anlatan Boyraz, yoğun bakım ünitesine sadece anne ve babaların alınmasına rağmen gerekli dezenfeksiyonun yapılmadığını söyledi. Üniteye girenlerin sadece ellerinin dezenfekte edildiğini ifade eden Boyraz, önlük ve galoş kullanılmadığını da öne sürdü. Kardeşinin kanında 21 Temmuz günü mikrop bulunduğunu da ifade eden Boyraz, sorumluların bulunmasını istedi.
Hastayı ölüme götürebiliyor
Hastanelerdeki hijyen eksikliği, yoğunluk, havalandırma sisteminin iyi olmaması, yoğun ve uygunsuz antibiyotik kullanımı hastane enfeksiyonu nedenlerinin başında geliyor. Ayrıca hastayı yaşatmak için başvurulan küçük cerrahi girişimler, ameliyatlar ve yoğun bakımda solunum cihazına bağlanma gibi tedaviler hastane enfeksiyonuna yakalanma riskini artırıyor. Hastanede bulunan bakteriler ve mantarlar yaraya bulaşıp kana karışıyor. Hastayı birkaç gün içerisinde ölüme götürebiliyor
ADAM COCUGUNU SAĞLAM GETİRMİŞ 10 GÜN GEÇMİŞ KALBİNDE DELİK VAR AKCİĞER KANAMASI VE KOLUNU KESMİŞLER
SORUMSUZ BÜTÜN DOKTORLARIN ALLAH BİN BELASINI VERSİN 29 TANE BEBEK ÖLMÜŞ Cesetler Tabuta Değil Kartona Koyup Veriyorlarmış:kufurbaz :ates
Bu konu Sexy1 tarafından düzenlendi(2008-08-04 19:54, 16 yıl önce)